Saturday, July 17, 2010

kehidupan budak hostel

ada yang suka dan ada yang tidak..pelbagai rencah, asam garam hidup di hostel yang akan atau telah ditempuh..kalau masak maggi mesti sedap sampai menjilat mangkuk..

normally..banyak rules  yg kena ikut bila duduk hostel. salah sikit kena denda..kena daftar alat eletrik la, itu la..ini laa...act, benda2 alah ni bagus jugak untuk melatih diri supaya lebih berdisiplin..tapi bagi orang yang degil macam aku ni, mmg hampeh habes la kena duduk hostel.

first thing masa masuk hostel, pelbagai benda bermain di fikiran..kawan baru, tempat baru, katil lama..ohh~~! sangat xsuka...and yg paling saket ati bila isi rumah sudah ditentukan..kalau dulu, boleh je pilih nk duduk dgn sape..nasib baek aku stil bersama roomate ku..haha!gelak besar!

kalau dulu ( stayed kat umah sewa )..

- suka hati je nk balik kul bapa...12 tgh malam ke 1 pagi ke.. sekarang? before kul 12 mesti terpacak depan pintu pagar hostel...after that, sure tido kat luar berlengan kan tangan la jawabnya!

- boleh jer bukak radio kuat2, memekik, terjerit terlolong cam orang gila..takde sapa nk tegur ( nasib la dapat jiran sporting ) ...sekarang? semua kena control..kena hormat orang2 dalam umah yg nk study..xboleh nk bising2...hoho~~!

- kawan baru??? sangat susah bila nk "ngam" dengan orang baru..aku ni dah la susah skit nk bukak mulut..orang ckp ada lombong emas dalam mulut..kalau boleh gadai, dah kaya agaknya..haha. harap2 bila dah lama2 sikit ok la kan?

- bila duk hostel ni, mulala nk homesick xtentu pasal. kalau duk umah sewa dulu, oke je..parents jauh jugak..xboleh nk jumpa every week jugak. tp entah! lain je rasa.

- paling xbest, air kat sini kotor! nk masak air panas pun susah. haih! nk masak makanan lain memang la xboleh. bayangkan lah, kalau masak kena denda sampai rm 50. gila hape! baek aku makan pizza ke ape ke. lagi sedap!

tapi bagus jugak duduk hostel ni..

-ada  wireless free.. (yang ni mmg penting)..mana bole hiduo xde internet woo~~!
-katil, tilam sume xpayah fikir nk beli..mmg dah tersedia..
-bil eletrik, air sume kolej tanggung..gunala byk mana pon, xde orang nk peduli..suma tu terletak pada diri la nk berjimat or apa..kalau membazir tu kan amalan syaitan..jgn diikut :))

for me, mana2 pun bole..cuma take time la untuk sesuai kan diri dengan suasana baru.. why kena masuk hostel? because, aku dah jadi budak junior balik! hahaha...kecian kan?

With Love : Sue

2 comments:

Keyyah said...

xper setahun je kan..lepas ni jd senior semula...hahaha... kalo rs2 nak blk mlm, bole je nak menumpang umah akk...2 pun kalo berani lah kan nak datnag tengah2 mlm...hehe

miss u..

.sTraWberRycH0c. said...

:)
miss u too..
nati free ninie g umah k?