Tuesday, May 25, 2010

akhirnya

hola hola..
ari ni ada beberapa perkara yang aku rasa macam happy tersangat and ada jugak yang tak best untuk di story mory kat sini...
lets start dengan cerita yang happy..
first and foremost..
smlm ada request nk diawalkan tarikh untuk tukar kad alumni kann..
Alkisahnya bermula bila amy ( housemate ) ajak g fakulti.. nak tanya pasal kad alumni segala tu.. yela, kitorang abes kelas this wednesday bersamaan 26 may 2010..pastu nk kena stay lepak kat melaka sampai 7 Jun 2010 semata-mata nak buat kad alumni yang hanya mengambil masa 5 minit tu jeh.. senyum senyum snap! dah...setel..then dah boleh kampung dengan selamatnya.. tak rasa ke membuang masa namanya tu?? nk stay sampai seminggu kt melaka niy..dengan rumah yang sewa yang xtawu kat ne..sob sob..malangnya nasib orang merantau..kalau kat tempat sendiri kan senang..xyah nk fikir umah sewa ke ape ke..nk makan pun balik makan kat umah..jimat wooo woo woo..hehehe

macam biasa break for breakfast around 10 am.. semalam memang dah bincang2 ngan amy nk g BPO ( bahagian yang bertanggungjawab untuk urus benda alah ni )..nak g ngorat-ngorat pakcik-pakcik kat bpo tu..mana la tau dapat diawalkan tarikh..hehe terpikat ke pakcik-pakcik sekalian? ouh! mesti lah tidak. badan xsolid macam Scha sapa la yang nak ;p ok cukup merepek! tapi itu plan semalam. bila terjadinya hari berkenaan atau bersamaan hari ni la kan..kitorang xjadi g BPO..hanya pergi fakulti saja..kunun2 nak jadi student baik la kan..papehal refer fakulti..sebenarnya xtawu lokasi BPO tu kt mana sbb langsung xpernah pergi... sedangkan library yang tersergam indah tu pun baru 2 kali ku jejaki, ini kan BPO yang baru pertama kudengari.. xpernah langsung tawu kewujudan BPO tu..selalu BPA tawu laa.. muahaha

bila dah sampai depan pintu fakulti, amy dengan selamba menuju masuk..aku? aha! rileks2 sudah..jalan slow-slow sebab berat dah makin meningkat menyebabkan aku tidak terdaya menampung..huahuahua..makan free ari-ari caner xgemok dibueknyo? masuk2, abg zuraimi yg selalu kitorang refer tu xde lak kt meja..dah terdetik dalam ati..ayooo...mana abg zuraimi niy pergi..aku dah la "kurang biasa" dengan orang-orang kat sini...malu! malu! malu! haiyaa malu xbertempat.. amy yang tadinya jalan penuh yakin pun dah terbantut perjalanannya.. dia dah berpaling, sue!! macam mana niy?? dengan pandangan yang kompius dan dahi sudah berkerut-kerut 5juta million..

aku hanya tersenyum...nasib baik ada akk yang baik ati..tanya kitorang nk apa..tah ape ke name tah..akk mmg cun lah! tetibe..mesra rakyat gitu..wahh! dah macam YB pulak.. pastu, setelah menyatakan tujuan yang telah diperam semalam, segalanya terluah akhirnya.. akk cun suruh kitorang refer kepada si abg kachak niy..ini puun xtawu jugak namanya..hish! da 3 thn belajar kt sini..nama staff sorang pun den xtawu..apo nak jadi ni..huhuhu

tujuan dan objektif kehadiran diperjelaskan sekali lagii.. abg kachak seperti cuba mahu membantu..walaupun dia xsenyum tp i tergoda u! ouh! tipu..tipu..lelaki itu semua dusta. ehh tetiba lak..adoyaii jgn emo..jom teruskan cerita..

1 kalii call BPO xdapat..2 kali call engaged pulak.. 3, 4 kali call..isk! asyik engaged sajork.. org-orangan kat BPO mungkin agk bizi dengan panggilan-panggilan hangit dari student2 yg mcm kitorang ni kot agknya.. call then call then call baru dapat.. sopan ouh dia ckp kt telefon..sekali lagi ku terpesona.. hah! kejiiii! dusta lagi..kahkahkah percaya? silakan...

agak lama dia bersembang ditalian..akhirnya..jawapan sudah pasti..dan sudah bulat..abg kachak ckp cmniy.." okey..awak boleh buat kad alumni ni pada rabu dan khamis ni..ikut la mana-mana awak free".. kitorang yg sengal pulak bertanya.. " ari rabu ngn khamis je ke? ari lain xboleh? --> sambil tersengih2..konon abg tu tergoda la kan..cess! abg kachak jawab..." tadi awk ckp nk rabu khamis..." hah! hambek ko! kan dah kena..huahuahua..sebenarnye saje je nk kacau abg tu..hikhik kejii!

kuar dari pintu fakulti..lokasii depan lif..
amy : YESS! YESS! setel satu problem...muahahhaa...gelak dengan senang ati
aku : HOOOREY!!!! boleh blk awaiiiii!!!!

pastu sambung lagi jerit dlm lif..hahahaha giler! happy happy dan happy! dah xperlu nk stay sampai 7 jun lagi..ngeh2~~balik kelas dengan senyuman..excited bagitau kawan-kwn yg lain...hah! dak-dak rumah semua nk blk buat ari rabu natii..nk buat sama2..yeay! jumpa korang nati okeh..

selesai satu kisah gembira..sad story..?
nak tawu gk ke? xperlu kot..biarlah cerita gembira saja dikongsi..cerita sedih kita simpan dulu..hehehehe takbest la kan asyik cerita sedih je.. tapi agak terasa ati.. apapun, smile =) sbb senyum tu boleh buat orang disekeliling kita bahagia..alhamdulillah..segalanya telah dipermudahkan walaupun duka tetap ada..chill suhaini! chill!

 dan akhir sekali, jom hayati hadis yg aku terbaca niy..subhanallah...

" Pada akhir zaman, umatku terpecah menjadi tiga golongan. satu golongan menyembah Allah dengan ikhlas, satu golongan menyembah Allah dengan riak dan satu golongan beribadat kepada Allah dengan tujuan mencari makan dari manusia. Manakala Allah mengumpulkan mereka di hari kiamat, Allah bertanya kepada orang yang hanya mencari makan, " Apakah tujuanmu beribadah kepada-Ku?" Maka dia menjawab, "Dengan kemuliaan dan ketinggian-Mu aku beribadah dengan tujuan mencari makan dari manusia." Allah berfirman, "Tiada memberi manfaat apa yang kamu telah kumpulkan." Dia lalu dibawa ke neraka. Kemudia Allah s.w.t bertanya kepada orang yang beribadah dengan riak, "Dengan kemuliaan dan ketinggian-Ku, apakah tujuan ibadahmu kepada-Ku?" Dia menjawab, "Dengan kemuliaan dan ketinggian-Mu, aku beribadah dengan riak." Allah berfirman, "Tiada satu pun yang sampai kepada-Ku." Maka orang itu dicampakkan ke dalam neraka. Kemudian Allah bertanya kepada orang yang beribadah dengan ikhlas. Dia menjawab, "Dengan kemuliaan dan ketinggian-Mu, Engkau lebih tahu apa yang aku kehendaki. Aku menghendaki zikir kepada-Mu dan mengharap redha-Mu,"Allah berfirman, "Benar hamba-Ku." Dia pun dihantar ke syurga."
(dipetik dari hadis riwayat Thabrani) 
With Love : Sue

4 comments:

qishie said...

hmm..ni kiranya dah habis for good la ni eh?

huuuu...jeles.

thanks for sharing the hadith. :)

.sTraWberRycH0c. said...

aha..of course la.
mmg homesick habis dah ni..

u're most welcome..hanya ingin berkongsi dan renung2kan bersama :)

Ervina Razali said...

blog bejalan...
nice blog..
hihihi :p

:: http://ervinarazali.blogspot.com/

.sTraWberRycH0c. said...

thanks ervina ;)

blog kamu juga menarik..